Kenelle Relan ammattilaisista olisi hyvä hakeutua tuki- ja liikuntaelimistön kivun vuoksi? Pitääkö kivun olla sietämätöntä ennen kuin kannattaa hakeutua hoidettavaksi?

Eetu: Rela-hierojien riveistä löytyy laajasti ammattitaitoista väkeä ympäri Suomea. Tähän kuuluu suuri joukko hierojia sekä myös TULE-vaivoihin erikoistuneita naprapaatteja ja osteopaatteja. Milloin kannattaisi varata aika hierojalle ja missä tapauksessa oli hyvä hyödyntää korkeakoulutetun naprapaatin tai osteopaatin osaamista?

Juho: Jos sopii, aloitetaan asian perkaaminen ihan siitä, että käydään läpi mitä tällä TULE-käsitteellä tarkoitetaan. TULE-eli tuki- ja liikuntaelimistö koostuu kehoa tukevista ja liikuttavista järjestelmistä. Tyypillisiä TULE-vaivoja ovat selän kivut, niska-hartiaseudun vaivat, olkapääkipu ja esimerkiksi erilaiset puutumiset. Jos akuutti ilman tapaturmaa alkanut kipu ei helpota viikossa tai kahdessa, tällöin kannattaa viimeistään hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen arvioitavaksi.

Eetu: Kyllä vaan! Hierojahan on hyvin tyypillisesti ensimmäisiä tahoja, jolta suomalainen hakee apua arjen kolotuksiin ja jäykkyyden tuntemuksiin. Hierojat ovatkin usein näitä ”arjen taikureita”, jotka saavat vaivaa helpottamaan ja oloa rentoutumaan. Oiretta helpottamaan hieronta onkin yksi vaihtoehto, jonka avulla voidaan myös lievittää stressiä ja edistää rentoutumista.

Juho: Juuri näin. Mikäli vaiva ei kuitenkaan helpota hieronnan avulla tai apu kestää vain muutamia päiviä, on vaivan taustaa ja syytä hyvä selvittää laajemmin. Tällöin yksi vaihtoehto onkin hakeutua naprapaatin tai osteopaatin vastaanotolle, sillä heiltä löytyy laajaa osaamista vaivan helpottamiseksi niin manuaalisen hoidon kuin aktiivisen kuntoutuksen ohjaamisen puitteilta. Relan naprapaatit ja osteopaatit tekevät yhteistyötä aktiivisesti hierojien kanssa.

Eetu: Kyllä. Myös ennen ajanvarausta kannattaa selvittää, minkälaisiin ongelmiin naprapaatti tai osteopaatti on perehtynyt, sillä myös näissä ammattikunnissa voidaan keskittyä tiettyjen ongelmien tai kehon alueiden kuntoutukseen.

Juho: Tämän lisäksi on hyvä muistuttaa, että mikäli kivun lisäksi on kuumeilua tai muita yleisoireita, tai kenties äkillisestä tapaturmasta on alkanut hankala kipu, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Similar Posts